donderdag 14 februari 2013

Rules of engagement: Hoe word ik een filmster?



Daar sta je dan op vliegveld Zestienhoven, met een grote groep onbekenden. Je bent zojuist geselecteerd uit een grote groep mensen om mee te spelen (oke, figureren) in een Nederlandstalige film, die mogelijk hoge ogen gaat gooien in Cannes. De zenuwen gieren door je keel, want daar staan ze dan voor je neus: Johnny de Mol, Suzan Visser en noem ze maar op. Dit wordt jouw kans om te bewijzen dat er een filmster in je schuilt. Hopelijk krijg je ook een paar mini-rolletjes. "There is only one opportunity, right now, so  don't let it blow" zong Eminem al.  Het zal een onvergetelijke dag worden zoveel is duidelijk. 

Oh ja, je moet tot vier uur vannacht paraat staan, maar je kunt gewoon wat broodjes pakken en wat fris uit de koelkast pakken.

Figuranten in films, het is een serieus vak. Altijd weer die kans om in beeld te komen, maar ook om een zorgvuldige geplande en kostbare scene in de soep te laten lopen. Kijk maar eens naar waar je allemaal rekening mee moet houden. Uiteraard is de beloning hoog: eeuwige roem op het witte doek! (als je er niet uitgeknipt word)graag wil ik je nu even wijzen op de volgende bijgevoegde regels. .


Tips voor Figuranten 

Persoonlijke gegevens Zorg voor goede foto' en noteer alle films/tv etc waar je aan meegewerkt hebt op een lijst in je 'Film CV'. Weet wat je kledingmaten zijn. Vaak heb je een identiteitskaart nodig voor het ontvangen van een vergoedingen.

Op tijd komen Regel een in de filmwereld is: kom op tijd. Het gebeurt op auditie- en screentestdagen regelmatig dat deelnemers te laat komen opdagen. Meestal leidt dit tot uitsluiting van deelname aan de selectiedag voor deze personen....

Ontspan jezelf Onder druk hebben sommige mensen hebben de neiging zich anders te gaan gedragen. Probeer gewoon jezelf te blijven. Probeer je bijv. voor te bereiden dat je eigen stemgeluid anders klinkt wanneer dit wordt afgespeeld. Probeer niet overdreven met jezelf bezig te zijn als je jezelf terug zien op film. Gebruik geen kalmerende of verdovende middelen om je zenuwen te bedwingen.

Neem geen aanhang mee Op de meeste auditie en screentestdagen worden vaak veel mensen uitgenodigd. De ruimtes zijn niet altijd even ruim en studio's hebben een beperkte capaciteit. Ook dien je het niet te zien als een 'uitje'. Neem gewoon geen familie en of vrienden mee, want dat zorgt alleen maar voor overlast.

Draag geschikte kleding Wanneer je aan een auditie of screentest deelneemt, is het verstandig om goed op je kleding te letten. Draag bijvoorbeeld geen kleding met een druk geblokt motief of een shirt met streepjes. Let er verder op dat je de studiolampen er voor kunnen zorgen dat het behoorlijk warm wordt tijdens de auditie. Zorg dat je je warme trui uit kunt doen wanneer nodig, opdat je niet zwetend en oververhit voor de camera staat. Probeer ook niet de aandacht te trekken met je kleding door bijvoorbeeld geheel in het rood te verschijnen. Het gaat om jou en niet wat je aan hebt die dag. Een andere tip: draag kleding die zweetplekken verbergt en waarin je je goed voelt en kunt bewegen.

Emoties na afwijzing Er zijn grote aantal inschrijvingen voor de meeste audities en de kans is zeer regel dat je uiteindelijk niet geselecteerd wordt. Bereid jezelf er op voor dat je niet teleurgesteld raakt. Zelfs fulltime acteurs doen auditie en worden meestal vaker afgewezen dan uitgekozen voor een rol

Lees ook onze waarschuwingen voor figuranten,
Ik zal het je niet aandoen om die ook te plaatsen, maar het vak van figurant is uiterst serieus te nemen. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten